Weganizm i wegetarianizm jako diety we współczesnym społeczeństwie konsumpcyjnym
Paulina Cader, Tomasz Lesiów
Rola substancji słodzących, w tym polioli, w diecie człowieka. Badania ankietowe
Agnieszka Ciekańska, Tomasz Lesiów
Wykorzystanie nanokompozytów polimerowych zawierających nanocząstki metali jako materiałów opakowaniowych
Ryszard Cierpiszewski
Katalog nowej żywności – informacyjna baza danych w procesie wprowadzana nowej żywności na rynki europejskie
Joanna Harasym
Methods for the valorisation of agri-food waste according to the circular bioeconomy concept
Urszula Kaim
Graphic abstract as a required element in manuscript submission and acceptance
Mohammad Rizwan Khan, Youling Xiong, Martyna Michniewicz, Tomasz
Lesiów
Przekąski nie tylko dla turystów. Praca przeglądowa
Martyna Michniewicz, Tomasz Lesiów
Owady jadalne – żywność przyszłości
Agnieszka Orkusz
Dostępność mlecznych produktów bezlaktozowych w ofercie handlowej miasta Strzegom
Agnieszka Ryznar-Luty, Nicole Gryndys
Salt content in spice mixtures of selected producer on the Polish market
Maria Śmiechowska, Monika Drozd
Zmiany zachodzące w owocach i warzywach w łańcuchu logistycznym i sposoby ich ograniczania. Część 1
Karolina Tarapata, Tomasz Lesiów
Wegetarianizm i jego odmiany jako alternatywa dla diety tradycyjnej
Paulina Cader, Tomasz Lesiów
Aspekty prawne związane ze stosowaniem substancji słodzących, w tym polioli
Agnieszka Ciekańska, Tomasz Lesiów
Preferencje i zachowania konsumentów na rynku kosmetyków naturalnych
Anna Firek, Joanna M. Dziadkowiec
Wykorzystanie metody przypadku w doskonaleniu jakości produktów żywnościowych oraz zapewnienia ich bezpieczeństwa
Karolina Gadzała, Tomasz Lesiów
Ocena stanu odżywienia, sprawności fizycznej oraz częstotliwości spożycia produktów spożywczych przez dziewczęta w wieku 16 i 18 lat
Zuzanna Goluch, Jan Korsak
Czynniki kształtujące jakość wina
Jolanta Gut, Małgorzata Krzywonos, Agnieszka Piekara
Rola przekąsek w żywieniu człowieka ze szczególnym uwzględnieniem przekąsek mięsnych
Tomasz Lesiów, Magdalena Kuchlewska
Wpływ mikronizacji na morfologię i właściwości fizykochemiczne nasion owsa
Jacek Michalski, Wojciech Syska, Lucyna Dymińska, Edyta Kucharska,
Jerzy Hanuza
Ocena wybranych właściwości zalewy solankowej i soku z kiszonych ogórków
Agnieszka Ryznar-Luty, Maciej Szymański
Przekąski mięsne – alternatywa dla przekąsek standardowych
Magdalena Szemiel, Tomasz Lesiów
Rekomendacja monografii pod redakcją Tomasza Lesiowa pt. „Determinanty jakości pracy przewodnickiej”
Beata Meyer
Znaczenie orzechów w diecie człowieka
Autor: Zuzanna Goluch, Gabriela Haraf, Sandra Lis
Food packaging design with different elements of the country of origin identification
Autor: Malgorzata A. Jarossová, Jana Gondárová, Jana Gordanová
Indicators for scientific articles
Autor: Tomasz Lesiów, Youling Xiong, Koo Chin
Health risk analysis and risk management in the logistic-production chain as factors influencing the quality and safety of food on the example of two food companies
Autor: Kamila Orzechowska-Przybyła, Alina Niewelt, Tomasz Lesiów
Rekomendacja monografii pt. Kultura jakości, doskonałości i bezpieczeństwa w organizacji autorstwa Małgorzaty Z. Wiśniewskiej i Piotra Grudowskiego
Autor: Piotr Przybyłowski
Możliwość wprowadzenia na rynek innowacyjnych produktów – dżemów z warzyw. Badania wstępne
Autor: Magdalena Lasota, Tomasz Lesiów, Maciej Oziembłowski
Przekąski a nawyki żywieniowe wśród dzieci w wieku przedszkolnym
Autor: Agata Piasecka, Tomasz Lesiów
Wpływ ziołomiodów w piwach rzemieślniczych na ich smakowitość i na preferencje konsumentów
Autor: Magdalena Piechowicz, Tomasz Lesiów
Wpływ spożywania nadmiernej ilości cukrów prostych i przetworzonej żywności na rozwój grzybicy ogólnoustrojowej oraz stan wiedzy ankietowanych na ten temat
Autor: Katarzyna Pietras, Tomasz Lesiów
Rekomendacja książki Zakłamane jedzenie autorstwa dr Hanny Stolińskiej
Autor: Natalia Sowińska
Wybrane aktualne trendy żywieniowe. Praca przeglądowa
Autor: Karolina Gadzała, Tomasz Lesiów
Wiedza konsumentów na temat aktualnych trendów żywieniowych
Autor: Karolina Gadzała, Tomasz Lesiów
Assessment of technical condition of forklift tires used in internal transport by studying damages and operating conditions
Autor: Piotr Gorzelańczyk, Wojciech Górniak
Assessment of the technical condition of tyres used in agricultural and forestry machinery
Autor: Piotr Gorzelańczyk, Łukasz Rochowiak
Rekomendacja książki „Zastosowanie opakowań aktywnych i inteligentnych oraz powłok i folii jadalnych w przemyśle żywnościowym” (red. Tomasz Lesiów)
Autor: Ewa Czarniecka-Skubina
Częstotliwość i preferencje spożycia przez mieszkańców województwa dolnośląskiego w wieku 19-50 lat mrożonych deserów jako funkcjonalnej żywności probiotycznej
Autor: Zuzanna Goluch, Kamila Mielcarek
Wykorzystanie testu chi-kwadrat w badaniach preferencji żywieniowych konsumentów
Autor: Magdalena Słowińska
Preferencje i zachowania turystów krajowych na rynku gastronomicznym na przykładzie Wrocławia
Autor: Magdalena Słowińska, Tomasz Lesiów
Analiza opinii konsumentów na temat bezpieczeństwa opakowań do żywności. Badania wstępne
Autor: Anna Żbikowska, Agata Mendryk, Sylwia Onacik-Gür, Katarzyna Marciniak-Łukasiak, Iwona Szymańska
Recenzja książki Artura Świerczka pt. Zarządzanie łańcuchem dostaw w ujęciu zintegrowanym
Autor: Maria Nowicka-Skowron
Wykorzystanie metody projektu w doskonaleniu jakości produktów żywnościowych
Autor: Karolina Gadzała, Agata Wypchły, Tomasz Lesiów
Zachowania konsumenckie związane z wyborem mlecznych produktów light i ich uwarunkowania
Autor: Magdalena Gniedziejko, Tomasz Lesiów
Gluten w żywności – korzyści i zagrożenia
Autor: Agnieszka Orkusz, Aleksandra Garaszczuk
Otyłość – przyczyny, rodzaje, leczenie, skutki
Autor: Paulina Suchodolska, Agnieszka Orkusz
Rekomendacja książki Tomasza Olejniczka pt. Konsumenci seniorzy wobec innowacji produktowych
Autor: Teresa Słaby
Characteristics of aroma compounds and selected factors shaping their stability in food with reduced fat content
Autor: Grażyna Bortnowska
Pro-ecological activities of Slovak hotels in the opinion of their employees and consumers
Autor: Malgorzata A. Jarossová, Ľubica Knošková
System szybkiego informowania o niebezpiecznych produktach nieżywnościowych – RAPEX
Autor: Kornelia Muss, Tomasz Lesiów
Influence of pressure in vacuum drying chamber on shrinkage of defrosted strawberries
Autor: Dariusz Piotrowski, Marcin Ignaczak
Rekomendacja książki pt. Systemy zarządzania w znormalizowanym świecie pod redakcją naukową Jerzego Łańcuckiego
Autor: Tadeusz Borys
Ocena składu recepturowego dań obiadowych readyto- eat poddanych pasteryzacji
Autor: Grażyna Bortnowska
Znaczenie płynów w diecie turysty
Autor: Zuzanna Goluch, Piotr Nabiałek
System wczesnego ostrzegania przed niebezpiecznymi zanieczyszczeniami żywności: biologicznymi, organicznymi i/lub nieorganicznymi związkami chemicznymi oraz przeciwdziałanie fałszowaniu żywności
Autor: Kornelia Muss, Tomasz Lesiów
Effects of the 4th industrial revolution on civil engineering with special emphasis on structural engineering – the case of Germany
Autor: Tuğçe Sevil Yaman
Rekomendacja książki pt. Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego pod redakcją naukową Piotra P. Lewickiego
Autor: Monika Janowicz
Wpływ wysokich stężeń azotu na biologiczne oczyszczanie ścieków cukrowniczych / Effect of high nitrogen concentrations on the biological treatment of wastewater from the sugar industry
Autor: Aleksandra Chuda, Krzysztof Ziemiński
Turystyka gastronomiczna – fakty i mity / Gastronomic tourism – facts and myths
Autor: Ewa Czarniecka-Skubina, Artur Głuchowski
Opakowania funkcjonalne w żywności / Functional packaging in food
Autor: Tomasz Lesiów, Zenon Foltynowicz
Czynniki wpływające na atrakcyjność kwiatów jadalnych / Factors that influence atractiveness of edible flowers
Autor: Maria Śmiechowska
Recenzja książki pt. Komunikacja międzykulturowa w biznesie autorstwa Grażyny Rosy, Izabeli Ostrowskiej, Kamili Słupińskiej, Leszka Gracza
Autor: Mirosława Pluta-Olearnik
Biosynteza beta-karotenui karotenoidów z udziałem drożdży Rhodotorula spp. – przegląd badań
Autor: Ludmiła Bogacz-Radomska, Joanna Harasym
Sales promotion of Slovak food on the Slovakmarket
Autor: Malgorzata A. Jarossová
Produkcja chleba bezglutenowego wyzwaniem dla współczesnego piekarnictwa
Autor: Urszula Kaim, Joanna Harasym
Znaczenie przypraw w żywieniu człowieka
Autor: Agnieszka Orkusz, Ludmiła Bogacz-Radomska
Effect of pulsed electric field (PEF) on mass transfer andquality parameters of osmodehydrated fruits – a review
Autor: Urszula Tylewicz
Recenzja książki autorstwa dr. hab. inż. Tomasza Rokickiego pt. Transport intermodalny w łańcuchach dostaw – uwarunkowania organizacyjne, techniczne i ekonomiczne
Autor: Anna Saniuk
Stan wiedzy kształcącej się młodzieży o opakowaniach aktywnych i inteligentnych / State of knowledge of young people on active and intelligent packaging
Autor: Magdalena Fietz, Tomasz Lesiów
Identyfikowalność surowca mięsnego w wybranej firmie handlowej /Traceability of raw meat in the selected trade company
Autor: Magdalena Obal, Tomasz Lesiów, Maria Śmiechowska
Determinanty zatrudnienia studentów kierunku ZIIP Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Część 1 / Determinants of employment of students of ZIIP at UE in Wrocław. Part 1
Autor: Aleksandra Gimżewska, Tomasz Lesiów
Determinanty zatrudnienia studentów kierunku ZIIP Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Część 2 / Determinants of employment of students of ZIIP at UE in Wrocław. Part 2
Autor: Aleksandra Gimżewska, Tomasz Lesiów
Recenzja książki autorstwa prof. dr. hab. inż. Andrzeja Szymonika i dr. Daniela Chudzika pt. Logistyka nowoczesnej gospodarki magazynowej
Autor: Marian Brzeziński, Jacek Luc
Ocena wiedzy i nawyków żywieniowych u osób aktywnych fizycznie / Evaluation of knowledge and eating habits for physically active people
Autor: Marta Gajda-Konopka, Tomasz Lesiów
Innowacje w sektorze turystycznym w zakresie żywienia / Innovations in tourist sector in the field of nutrition
Autor: Ewa Czarniecka-Skubina
Jakość posiłków serwowanych przez lokale gastronomiczne kierujące ofertę do zmotoryzowanych podróżnych – badania konsumenckie / Quality of meals served by roadside dining facilities for drivers – consumer survey
Autor: Joanna M. Dziadkowiec
Uwarunkowania ekonomiczne uprawy i przetwórstwa owoców borówki wysokiej w Polsce / Economic conditions of cultivation and processing of highbush blueberry in Poland
Autor: Adrianna Reszka, Tomasz Lesiów, Jerzy Mońka
Informacja o podręczniku Kultura bezpieczeństwa żywności. Istota i narzędzia pomiaru. Autor Małgorzata Z. Wiśniewska
Autor: Eugenia Czernyszewicz
Aplikacje m-zdrowia. Część 1 / M-health applications. Part 1
Autor: Natalia Baranek, Tomasz Lesiów, Ewa Biazik
Aplikacje m-zdrowia. Część 2 / M-health applications. Part 2
Autor: Natalia Baranek, Tomasz Lesiów, Ewa Biazik
Substancje bioaktywne w produktach funkcjonalnych i ich rola w żywieniu człowieka / Bioactive components in functional products and their role in human nutrition
Autor: Remigiusz Olędzki, Aleksandra Hristova
Consumer knowledge and opinion on selected sweeteners used in food. Part 2 / Wiedza i opinia konsumentów na temat wybranych substancji słodzących stosowanych w żywności. Część 2
Autor: Anna Rusek, Ewa Biazik, Tomasz Lesiów
Informacja o książce Inżynieria produkcji. Kompendium wiedzy pod redakcją naukową prof. Ryszarda Knosali
Autor: Dariusz Mazurkiewicz
Znaczenie gorzkich aktywnych biologicznie związków żywności w prewencji chorób / The importance of bitter bioactive food components in the prevention of disease
Autor: Joanna Bodakowska-Boczniewicz, Zbigniew Garncarek
Vegetable as a source of carotenoids / Warzywa jako źródło karotenoidów
Autor: Ludmiła Bogacz-Radomska, Joanna Harasym
Change in food perception change – from traditional to functional food / Zmiana w postrzeganiu żywności – od żywności tradycyjnej do funkcjonalnej
Autor: Joanna Harasym, Ludmiła Bogacz-Radomska
Substytuty mięsa firmy QUORN™ na polskim rynku. Część 2 / QUORN ™ meat substitutes on Polish market. Part 2
Autor: Adrian Jankojć, Tomasz Lesiów, Ewa Biazik
The influence of vegetable additives on the formation of consumer properties of sugar cookies / Wpływ dodatków roślinnych na tworzenie właściwości konsumenckich ciastek
Autor: Vira T. Lebedynets, Lydia I. Reshetylo, Lylia I. Hirniak, Inna Dontsova
Ocena wartości energetycznej i odżywczej posiłków w wybranym przedszkolu we Wrocławiu / Assessment of the energy and nutritional values of meals in selected kindergarten in Wroclaw
Autor: Agnieszka Orkusz, Katarzyna Hapanowicz
UVA radiation enhancement of ß-carotene yields in Rhodotorula mucilaginosa / Zwiększenie produkcji beta-karotenu w drożdżach Rhodotorula mucilaginosa pod wpływem promieniowania UVA
Autor: Ludmiła Bogacz-Radomska, Joanna Harasym
Colorants in foods – from past to present / Barwniki w żywności – od przeszłości do teraźniejszości
Autor: Joanna Harasym, Ludmiła Bogacz-Radomska
Substytuty mięsa firmy Quorn™ na polskim rynku. Część 1 / Quorn™ meat substitutes on Polish market. Part 1
Autor: Adrian Jankojć, Tomasz Lesiów, Ewa Biazik
Ocena sposobu żywienia mieszkańców domu pomocy społecznej na terenie województwa dolnośląskiego / Assessment of nutrition of the nursing home residents in Lower Silesia
Autor: Agnieszka Orkusz, Bartosz Gorla
Procesy technologiczne i ich wizualizacja na potrzeby zautomatyzowanej linii do wypieku bułek kajzerek / Technological processes and their visualization for automated Kaiser Rolls baking line
Autor: Dariusz Piotrowski, Maciej Wawrzyniak, Edyta Celińska
Congress wort analysis from commercial buckwheat malt mixtures with RSM / Analiza brzeczki kongresowej z komercyjnego słodu gryczanego z wykorzystaniem powierzchni odpowiedzi
Autor: Tomasz Podeszwa, Joanna Harasym, Piotr Czerniecki, Magdalena Kopacz
Top and bottom fermentation beer brewed with commercial buckwheat malt / Piwo górnej i dolnej fermentacji warzone z wykorzystaniem komercyjnego słodu gryczanego
Autor: Tomasz Podeszwa, Joanna Harasym, Piotr Czerniecki, Magdalena Kopacz
Analysis and estimation of the application of selected sweeteners used in food by consumers. Part 1 / Analiza i ocena stosowania przez konsumentów wybranych substancji słodzących w żywności. Część 1
Autor: Anna Rusek, Ewa Biazik, Tomasz Lesiów
Recenzja monografii naukowej Barbary Galińskiej pt. Gospodarka magazynowa
Autor: Andrzej Szymonik
Makulatura – pochodzenie, przerób, wykorzystanie / Waste paper – origin, processing, usage
Autor: Magdalena Fietz
The assessment of fish consumption by university students of different academic profiles / Ocena spożycia ryb przez studentów uczelni o różnych profilach kształcenia
Autor: Sławomir Kula, Maria Śmiechowska
Effect of naked barley enrichment on the quality and nutritional characteristics of bread – Part I. The effect on wheat bread / Wpływ wzbogacenia jęczmieniem nagim na jakość i wartość żywieniową pieczywa – Część I. Wpływ na pieczywo pszenne
Autor: Ewa Pejcz, Agata Wojciechowicz-Budzisz, Zygmunt Gil, Anna Czaja, Radosław Spychaj
Effect of naked barley enrichment on the quality and nutritional characteristics of bread – Part II. The effect on rye bread / Wpływ wzbogacenia jęczmieniem nagim na jakość i wartość żywieniową pieczywa – Część II. Wpływ na pieczywo żytnie
Autor: Ewa Pejcz, Agata Wojciechowicz-Budzisz, Zygmunt Gil, Anna Czaja, Radosław Spychaj
Ocena sposobu żywienia pacjentów na przykładzie wybranego szpitala Dolnego Śląska / The assessment of nutrition of patients on the example of a chosen hospital in Lower Silesia
Autor: Marta Tymoszuk, Agnieszka Orkusz
RECENZJA MONOGRAFII NAUKOWEJ AUTORSTWA DR. HAB. INŻ. WOJCIECHA KOZAKA PT. TOWAROZNAWCZE ASPEKTY WYKORZYSTANIA POMIARÓW TLENU W OPAKOWALNICTWIE
Autor: Małgorzata Lisińska-Kuśnierz
Wpływ dodatku mikrokapsułkowanych ekstraktów z łuski cebuli na wybrane właściwości pieczywa pszennego / Effect of microencapsulated onion husk extracts on selected properties of wheat bread
Autor: Anna Czaja, Mateusz Gertchen, Dorota Wyspiańska, Anna Czubaszek
Ocena informacji przekazywanych konsumentom na temat obecności alergenów / Evaluation of information passed on consumers on the presence of allergens
Autor: Dorota Derewiaka, Emilia Sobieraj, Beata Drużyńska, Jolanta Kowalska, Rafał Wołosiak, Marta Ciecierska, Ewa Majewska
Charakterystyka użytkowa i właściwości fizykochemiczne naturalnej substancji słodzącej taumatyny / Characteristics of utility and physico-chemical properties of natural sweetener thaumatin
Autor: Alicja Drzewiecka
Analysis of knowledge and consumer preferences in the field of organic food / Analiza wiedzy i preferencji konsumenckich w zakresie żywności ekologicznej
Autor: Eliza Janiak, Kamila Orzechowska-Przybyła, Tomasz Lesiów
Wpływ różnych metod obróbki cieplnej na cechy sensoryczne mięsa / Effect of various methods of heat treatment on the sensory properties of meat
Autor: Janusz F. Pomianowski, Tomasz Żmijewski, Wacław Mozolewski
Recenzja monografii naukowej pt. Meat Quality – Genetic and Environmental Factors
Autor: Andrzej Janicki
Redukcja odpadu wynikającego z błę- dów wizualnych z wykorzystaniem metody DMAIC / Reduction of the waste resulting from visual errors using the DMAIC method
Autor: Magdalena Herter, Tomasz Lesiów
Comparison of the application of marketing communication tools used by organic food producers in Slovakia and Austria / Porównanie stosowania narzędzi komunikacji marketingowej przez producentów żywności ekologicznej na Słowacji i w Austrii
Autor: Malgorzata A. Jarossová, Karina Minďašová
Znakowanie artykułów spożywczych w odniesieniu do alergii i chorób żywienio zależnych na przykładzie piekarni-cukierni „Adar” / Labelling of foodstuffs in relation to allergies and nutritionally dependent diseases on the example of a bakery-confectionery „Adar”
Autor: Roksana Kędzińska, Tomasz Lesiów
Pieczywo jako żywność funkcjonalna na przykładzie produktu piekarni-cukierni „Adar” / Bread as functional food on the example of bakery-confectionery „Adar” product
Autor: Natalia Rajewska, Tomasz Lesiów
Wpływ rodzaju obróbki termicznej na zmiany jakości podczas przechowywania pasztetów z odścięgnionego mięsa drobiowego / The influence of type of thermal treatment on changes in quality of pâtés from desinewed poultry meat during storage
Autor: Dominika Tolik, Mirosław Słowiński, Katarzyna Desperak
Ocena wartości energetycznej i od- żywczej diet szpitalnych na podstawie jadłospisów dekadowych / Evaluation of the energy and nutritional values of hospital diets on the basis of decade menus
Autor: Marta Tymoszuk, Agnieszka Orkusz
Podręcznik Technologia gastronomiczna pod redakcją Ewy Czarnieckiej-Skubina
Autor: Ewa Czarniecka-Skubina
Informacja o podręczniku Żywność pochodzenia zwierzęcego – wybrane zagadnienia z przetwórstwa i oceny jakościowej pod redakcją Danuty Jaworskiej
Autor: Danuta Jaworska
Ocena stabilności procesu oczyszczania ścieków za pomocą
kart kontrolnych
Autor: Justyna Górka
Selekcja szczepów grzybów z rodzaju Rhizopus zdolnych
do produkcji kwasu fumarowego z glicerolu jako jedynego źródła
węgla
Autor: Sylwia Kowalczyk, Elwira Komoń-Janczara, Agnieszka Glibowska, Zdzisław
Targoński
Ocena wartości energetycznej i odżywczej
diet stosowanych w żywieniu pacjentów na przykładzie wybranego szpitala
Wielkopolski
Autor: Agnieszka Orkusz, Ewa Zając
Ocena zawartości wybranych składników mineralnych w serwatce kwasowej
w proszku
Autor: Krzysztof Siemianowski, Elżbieta Tońska, Anna Lis, Jerzy Szpendowski
Porównanie wybranych cech tekstury skrzepu kwasowego otrzymanego
z mleka pasteryzowanego i mleka mikrofiltrowanego
Autor: Krzysztof Siemianowski, Anna Lis, Krzysztof Bohdziewicz, Jerzy Szpendowski
Recenzja wydawnicza akademickiego podręcznika pt.:
„Chemia żywności” − praca zbiorowa pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego
i Hanny Staroszczyk
Autor: Zbigniew Duda
Nanocebulki węglowe oraz ich potencjalne zastosowanie w biomedycynie
Autor: Diana Małgorzata Bobrowska, Patrycja Olszyńska, Monika Imierska, Justyna Czyrko
Aktywność przeciwutleniająca tkanek podrobów kurcząt żywionych paszą wzbogaconą w selen i metioninę
Autor: Małgorzata Korzeniowska, Anna Pudło, Wiesław Kopeć
Ocena wybranych zwyczajów żywieniowych młodzieży licealnej
Autor: Agnieszka Orkusz, Monika Babiarz
Pakowanie mięsa drobiowego w modyfikowanej atmosferze
Autor: Agnieszka Orkusz
Losses of essential oils and antioxidants during the drying of herbs and spices. A review
Autor: Renata Prusinowska, Krzysztof Śmigielski
Budowa, właściwości i zastosowanie antocyjanów
Autor: Magdalena Szaniawska, Anna Taraba, Katarzyna Szymczyk
Hemicelulazy – właściwości, otrzymywanie i zastosowanie
Autor: Marta Wesołowska-Trojanowska, Zdzisław Targoński
Profesor Romuald Bogoczek (1930-2014) – wspomnienie 30 lat pracy na Wydziale Inżynieryjno-Ekonomicznym
Autor: Elżbieta Kociołek-Balawejder
System sterowania procesem mieszania w produkcji jogurtów smakowych oparty na sterowniku PLC
Autor: Paweł Chwietczuk, Seweryn Lipiński, Zenon Syroka
Możliwości wykorzystania owoców krajowych do produkcji win owocowych
Autor: Klaudia Dąbrowska, Alicja Mańka, Małgorzata Krzywonos
Wykorzystanie odpadów z przetwórstwa mięsnego na cele energetyczne
Autor: Kamil Kozłowski, Marta Cieślik, Anna Smurzyńska, Andrzej Lewicki, Mateusz Jas
Czynniki kształtujące jakość mięsa drobiu grzebiącego. Praca przeglądowa
Autor: Agnieszka Orkusz
The influence of security guaranteeing the sanctity of a packed food product on packaging perceiving by younger and older consumers
Autor: Stanisław Popek, Jarosław Świda
Wpływ dodatku śliwek na wybrane właściwości burgerów wieprzowych
Autor: Andrzej Tyburcy, Iwona Ścibisz, Anna Jabłońska
Dezynfekcja w zakładach mleczarskich
Autor: Maria Baranowska, Władysław Chojnowski, Hanna Nowak
Ocena poziomu świadomości konsumentów w zakresie migracji niepożądanych substancji chemicznych do żywności z opakowań i materiałów będących w kontakcie z żywnością
Autor: Marta Ciecierska
Wpływ temperatury na strukturę i barwę truskawek suszonych wybranymi metodami
Autor: Aleksandra Gołoś, Dariusz Piotrowski, Piotr Grzegory, Mariusz Wojnowski
Ocena właściwości celulolitycznych Cellulosimicrobium cellulans do biokonwersji polisacharydów słomy rzepakowej
Autor: Natalia Kordala, Małgorzata Lewandowska, Artur Kleina, Karolina Świątek
Rola przeglądów zarządzania w doskonaleniu jakości i bezpieczeństwa żywności, obsługi klienta oraz systemu zarządzania jakością w dwóch wybranych przedsiębiorstwach przemysłu żywnościowego
Autor: Tomasz Lesiów, Kamila Orzechowska-Przybyła, Alina Niewelt
Finansowy i ekonomiczny aspekt prowadzenia własnej winnicy
Autor: Alicja Mańka, Karolina Kosatka, Klaudia Dąbrowska, Renata Stańczyk, Małgorzata Krzywonos
Automatyczne linie uboju bydła i trzody chlewnej
Autor: Andrzej Okruszek, Teresa Skrabka-Błotnicka
Wykorzystanie fermentacji metanowej do zagospodarowania wybranych produktów odpadowych przemysłu spożywczego
Autor: Agnieszka Pilarska
Otrzymywanie etanolu ze słomy rzepakowej w procesie symultanicznej hydrolizy i fermentacji w systemie półciągłym
Autor: Karolina Świątek, Małgorzata Lewandowska, Andrzej Juszczuk, Natalia Kordala
Wpływ sposobu i czasu solenia oraz dojrzewania sera edamskiego na jego wybrane parametry jakościowe
Autor: Maria Wachowska, Marek Adamczak
Sprawozdanie z VI Konferencji Naukowo-Technicznej z cyklu Nauka – Praktyce pt. „Zastosowanie nowatorskich rozwiązań technologicznych w przemyśle spożywczym”
Autor: Tomasz Lesiów, Ewa Biazik, Andrzej Okruszek
Zastosowanie inuliny do odwadniania osmotycznego jabłek
Autor: Kinga Czajkowska, Hanna Kowalska, Mariusz Wojnowski
Wpływ dodatku wybranych przeciwutleniaczy na stabilność olejowych koncentratów β-karotenu
Autor: Elżbieta Dłużewska, Anna Florowska, Tomasz Florowski
Ethics and corporate social responsibility on the food market
Autor: Tatiana Košútová, Malgorzata A. Jarossová
Występowanie nadwagi i otyłości wśród dzieci w wieku od 10 do 13 lat w mieście i gminie Ostrzeszów
Autor: Marta Witkowska, Tomasz Lesiów
Ocena wybranych zwyczajów żywieniowych studentów Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Część I
Autor: Agnieszka Orkusz
Wpływ barierowości opakowania na parametry barwy i zawartość aldehydu malonowego w surowych mięśniach udowych indyków pakowanych w modyfikowanej atmosferze
Autor: Agnieszka Orkusz
Wpływ fluktuacji temperatury przechowywania na poziom zmian jakości zamrożonego groszku zielonego
Autor: Tomasz Pukszta
Próby zastosowania naturalnego emulgatora Q-Naturale® w emulsjach napojowych
Autor: Violetta Schube, Katarzyna Ratusz
Sprawozdanie z międzynarodowego projektu pt. „Pozycja rolnictwa w rozwoju regionalnym” dla studentów i nauczycieli akademickich
Autor: Ewa Biazik
Consumer preferences on the Ukrainian market of liqueurs. The review
Autor: Tatyana Bozhko
Wpływ ekstraktu z zielonej herbaty na wybrane właściwości kiełbas drobno rozdrobnionych
Autor: Jarosław Kliks, Michał Buda, Grażyna Krasnowska
Innowacyjne opakowania aktywne w przemyśle żywnościowym
Autor: Radosław Popowicz, Tomasz Lesiów
Znajomość zasad prawidłowego żywienia wśród dzieci w wieku od 10 do 13 lat w mieście i gminie Ostrzeszów
Autor: Marta Witkowska, Tomasz Lesiów
Wpływ barierowości opakowania kulinarnych mięśni udowych indyków pakowanych w modyfikowanej atmosferze na ich cechy sensoryczne
Autor: Agnieszka Orkusz
Ocena wartości odżywczej posiłków przedszkolnych
Autor: Agnieszka Orkusz, Adriana Olech
Jakość handlowa wybranych grup towarowych artykułów rolno-spożywczych w Polsce
Autor: Arkadiusz Piwowar
Zagrożenia w proponowanych zmianach prawnych dla biologicznego przetwarzania odpadów
Autor: Przemysław Seruga
Celulazy – właściwości, otrzymywanie i zastosowanie
Autor: Marta Wesołowska-Trojanowska, Zdzisław Targoński
Recenzja podręcznika pod redakcją Danuty Kołożyn-Krajewskiej „Higiena produkcji żywności”
Autor: Ewa Czarniecka-Skubina, Danuta Kołożyn-Krajewska
Biologiczne metody odkwaszania win gronowych
Autor: Monika Cioch, Tadeusz Tuszyński
Wpływ żywienia i genotypu gęsi na cechy dysekcyjne tuszki i jakość mięsa – przegląd badań naukowych
Autor: Gabriela Haraf
Produkcja i przetwórstwo warzyw w Polsce na początku XXI wieku
Autor: Franciszek Kapusta
Ryby i ich przetwórstwo w Polsce na początku XXI wieku
Autor: Franciszek Kapusta
Ocena żywienia dzieci w przedszkolu na podstawie dekadowych jadłospisów
Autor: Agnieszka Orkusz, Agnieszka Włodarczyk
Zasada działania innowacyjnych opakowań aktywnych w przemyśle żywnościowym. Artykuł przeglądowy
Autor: Radosław Popowicz, Tomasz Lesiów
Wykorzystanie serwatki w procesach biotechnogicznych
Autor: Marta Wesołowska-Trojanowska, Zdzisław Targoński
Przyspieszone badania trwałości wybranych barwników roślinnych
Autor: Adam Ekielski, Małgorzata Powałka, Tomasz Żelaziński
Akceptacja produktów żywnościowych na podstawie informacji na opakowaniach w zależności od wieku, wiedzy żywieniowej i płci konsumentów
Autor: Ewa Flaczyk, Agnieszka Charzyńska, Monika Przeor, Józef Korczak
Makuch słonecznikowy jako substrat do równoczesnej syntezy kwasu szczawiowego oraz enzymów celulolitycznych i ksylanolitycznych przez Aspergillus niger
Autor: Elżbieta Gąsiorek, Ewa Walaszczyk, Waldemar Podgórski
Zróżnicowanie wybranych wyróżników jakości mięsa świń z tuczu ukierunkowanego i standardowego. Wyniki wstępne”
Autor: Dominika Guzek, Iwona Wojtasik-Kalinowska, Agnieszka Wierzbicka, Dominika Głąbska
Przydatność przetwórcza i charakterystyka owoców jagody kamczackiej i jej przetworów
Autor: Joanna Kaniewska, Grażyna Gozdecka, Marek Domoradzki, Anna Szambowska
Optymalizacja procesu i elementów konstrukcji komory wędzarniczej z wykorzystaniem innowacyjnych narzędzi – modelowania CFD
Autor: Mariusz S. Kubiak, Marek Jakubowski, Włodzimierz Dolata
Postęp techniczny i technologiczny w produkcji słodu
Autor: Kamil Łacny, Małgorzata Janczar-Smuga
Zachowania konsumentów na rynku mięsa
Autor: Anna Marietta Salejda, Małgorzata Korzeniowska, Grażyna Krasnowska
Wartość odżywcza twarogu kwasowego otrzymanego z mleka zagęszczonego wyparnie oraz metodą ultrafiltracji (UF)
Autor: Krzysztof Siemianowski, Jerzy Szpendowski, Krzysztof Bohdziewicz, Piotr Kołakowski, Joanna Żylińska, Jacek K. Bardowski
Porównanie zawartości kadmu i ołowiu w mleku różnych gatunków zwierząt
Autor: Sylwia Bakuła, Renata Pietrzak-Fiećko, Elżbieta Tońska, Michalina Gałgowska, Jan Miciński
Ekologiczne aspekty produkcji oraz stosowania biodiesla
Autor: Wojciech Dąbrowski, Włodzimierz Bednarski
Instrumentalny test analizy profilu tekstury w badaniu jakości wybranych produktów spożywczych
Autor: Kamil Dolik, Mariusz S. Kubiak
Skrobia modyfikowana typu OSA w mikrokapsułkowaniu lipidów metodą suszenia rozpyłowego – stan badań
Autor: Ewa Domian, Ewa Świrydow, Jan Cenkier
Ocena metod oznaczania zawartości kwasu foliowego i folianów w sokach owocowych
Autor: Elżbieta Gujska, Marta Czarnowska, Joanna Michalak
Mycie w systemie CIP wybranych elementów instalacji przesyłowych
Autor: Sylwia Mierzejewska, Jarosław Diakun, Joanna Piepiórka-Stepuk, Marzena Zając
Znakowanie żywności pod względem wartości antyoksydacyjnej
Autor: Remigiusz Olędzki
Wykorzystanie pseudozbóż do wytwarzania piwa bezglutenowego
Autor: Tomasz Podeszwa
Wpływ kształtu otworu wlotowego kadzi wirowej na formowanie się stożka osadu zastępczego
Autor: Monika Sterczyńska, Marek Jakubowski, Aleksander Poreda
Współczesne opakowania dla przemysłu żywnościowego
Autor: Barbara Sykut, Konrad Kowalik, Paweł Droździel
Właściwości odżywcze i funkcjonalne oraz zastosowanie kazeinianów w przetwórstwie spożywczym
Autor: Jerzy Szpendowski, Krzysztof Siemianowski
Informacja o podręczniku pt. Technologia wędzenia żywności pod redakcją Edwarda Kołakowskiego
Autor: Zbigniew Duda
Zasada działania innowacyjnych opakowań inteligentnych w przemyśle żywnościowym. Artykuł przeglądowy
Autor: Mateusz Cichoń, Tomasz Lesiów
Wpływ różnych czynników na temperaturę farszu i czas w procesie kutrowania
Autor: Włodzimierz Dolata, Mariusz Sławomir Kubiak
Preferencje konsumentów Polski południowo-zachodniej przy wyborze serów podpuszczkowych dojrzewających
Autor: Karolina Dysz, Grażyna Krasnowska
Właściwości fizyczne waniliowych aromatów proszkowych o zróżnicowanym składzie chemicznym części aromatycznej
Autor: Aleksandra Jedlińska, Emilia Janiszewska, Mateusz Stasiak, Dorota Witrowa-Rajchert
Wybrane zagadnienia produkcji i przetwórstwa mięsa w Polsce w pierwszej dekadzie XXI wieku
Autor: Franciszek Kapusta
Wpływ barierowości opakowania surowych mięśni udowych indyków pakowanych w modyfikowanej atmosferze na ich cechy sensoryczne po obróbce termicznej
Autor: Agnieszka Orkusz
Stan przemysłu spożywczego na Dolnym Śląsku i rekomendowane kierunki jego rozwoju
Autor: Krystyna Szybiga, Tadeusz Miśkiewicz, Zdzisław Król
Związki fluoroorganiczne – przemysłowe zastosowanie i skutki ich obecności w środowisku przyrodniczym
Autor: Marta K. Żebrowska
Informacja o podręczniku pt. Towaroznawstwo surowców i produktów zwierzęcych z podstawami przetwórstwa pod redakcją Zygmunta Litwińczuka
Autor: Jacek Kondratowicz
Nowoczesne rozwiązania poprawiające higienę w zakładach mleczarskich. Część 1. Mycie oraz monitoring higieny
Autor: Władysław Chojnowski, Hanna Nowak, Maria Baranowska
Bottled waters as a source of minerals
Autor: Anna Gątarska
Świadomość, stan wiedzy oraz częstotliwość spożycia napojów energetyzujących i izotonicznych przez osoby młode, czynnie uprawiające sport
Autor: Izabela Joachimiak, Katarzyna Szołtysek
Nowe techniki i technologie a tradycja w procesie wędzenia wyrobów mięsnych
Autor: Mariusz Sławomir Kubiak
Przegląd rynku funkcjonalnych wyrobów piekarniczo-cukierniczych na terenie Dolnego Śląska
Autor: Katarzyna Szołtysek
Lody jako żywność funkcjonalna – badania konsumenckie
Autor: Agata Śliwińska, Tomasz Lesiów
Naturalne antyutleniacze stosowane do mięsa
Autor: Monika Wereńska
Sprawozdane z IV Konferencji Naukowo-Technicznej z cyklu Nauka – Praktyce pt. „Innowacyjność w przedsiębiorstwie”
Autor: Joanna Harasym, Remigiusz Olędzki, Tomasz Lesiów
Improvement of quality of used frying oil by means of active carbons
Autor: Bronisław Buczek
Perspektywy zastosowania oleju z alg w produkcji biodiesla
Autor: Wojciech Dąbrowski, Włodzimierz Bednarski
Ocena zanieczyszczenia ołowiem i kadmem wybranych owoców pochodzących z województwa podkarpackiego
Autor: Paulina Duma, Marek Zin
Ocena przydatności wielkocząsteczkowych amin alifatycznych do ekstrakcji kwasów jabłkowego i fumarowego
Autor: Zbigniew Garncarek, Barbara Garncarek
Logistyczny łańcuch mleka i jego przetworów w Polsce w pierwszej dekadzie XXI wieku
Autor: Franciszek Kapusta
Mlekomaty – nowy sposób bezpośredniej sprzedaży mleka surowego w Polsce
Autor: Małgorzata Kosiorowska
Możliwości zwiększania zawartości wapnia w serach twarogowych w świetle dotychczasowych badań
Autor: Krzysztof Siemianowski, Jerzy Szpendowski
Kinetyka suszenia konwekcyjnego wspomaganego ogrzewaniem mikrofalowym miąższu jabłka – dobór modelu matematycznego
Autor: Artur Wiktor, Małgorzata Nowacka, Magdalena Śledź, Magdalena Selke, Dorota Witrowa-Rajchert
The 58th ICoMST (International Congress of Meat Science and Technology), Montreal, Canada 2012
Autor: Youling Xiong
Wykorzystanie membran poliamidowych do otrzymywania koncentratu serwatki kwasowej
Autor: Fabian Dajnowiec, Paweł Banaszczyk, Lidia Zander, Maria Soral-Śmietana, Małgorzata Wronkowska
Charakterystyka i perspektywy wykorzystania Citrobacter spp
Autor: Agnieszka Drożdżyńska, Joanna Pawlicka, Katarzyna Czaczyk
Zastosowanie produktów ubocznych i odpadów w syntezie soforolipidów przez Candida bombicola
Autor: Ewelina Dzięgielewska, Marek Adamczak
Ocena możliwości wykorzystania bioodpadów na cele energetyczne
Autor: Jarosław Frączek, Tomasz Hebda, Bogusława Łapczyńska-Kordon
Wpływ czasu przechowywania na wybrane cechy jakościowe korzenia selera
Autor: Tomasz Hebda, Jarosław Frączek, Bogusława Łapczyńska-Kordon
Pompy ciepła – ekologiczne źródło energii odnawialnej
Autor: Władysław Leśniak, Małgorzata Janczar-Smuga, Waldemar Podgórski, Marcin Klinkowski
Wpływ warunków hodowli drożdży Yarrowia lipolytica na wydajność syntezy erytrytolu z glicerolu
Autor: Marta Marcinkiewicz, Piotr Juszczyk, Anita Rywińska, Waldemar Rymowicz
Wykorzystanie nefelometrów w identyfikacji procesu mycia w przepływie
Autor: Joanna Piepiórka-Stepuk, Sylwia Mierzejewska
Wpływ fermentacji alkoholowej na zmiany NNKT w pestkach z czarnej porzeczki jako surowcu odpadowym
Autor: Monika Sterczyńska, Mariusz S. Kubiak, Michał Starzycki
Wpływ parametrów obróbki ciśnieniowej na efektywność hydrolizy polisacharydów surowca lignocelulozowego
Autor: Magdalena Świątek, Małgorzata Lewandowska, Karolina Świątek, Włodzimierz Bednarski
Rola audytów wewnętrznych w doskonaleniu Systemu Zarządzania Jakością na przykładzie Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kaliszu
Autor: Marta Byrka-Siewieja, Tomasz Lesiów
Wpływ zróżnicowanej wydajności polędwic sopockich na ich właściwości fizykochemiczne i jakość sensoryczną (badania modelowe)
Autor: Justyna Górecka, Marlena Gregorczyk, Tadeusz Szmańko
Aspekty techniczno-technologiczne suszenia miodu
Autor: Aleksandra Jedlińska, Katarzyna Samborska, Dorota Witrowa-Rajchert
Izolacja bakterii z rodzaju Clostridium zdolnych do konwersji glicerolu do 1,3-propanodiolu i wybór pożywki produkcyjnej do ich hodowli
Autor: Dorota Orczyk, Daria Szymanowska-Powałowska
Skład kwasów tłuszczowych tłuszczu mleka krowiego pochodzącego z małych, indywidualnych gospodarstw z regionu Warmii i Mazur
Autor: Renata Pietrzak-Fiećko, Sylwia Kacprzak
Współczesne zagrożenia bezpieczeństwa żywności, możliwości ich kontroli oraz eliminacji
Autor: Sławomir Sitarz, Małgorzata Janczar-Smuga
Wybrane aspekty bezpieczeństwa żywnościowego województwa dolnośląskiego
Autor: Krystyna Szybiga, Tadeusz Miśkiewicz
Badanie składu chemicznego wysłodków buraczanych – produktu ubocznego przemysłu cukrowniczego
Autor: Paweł Wolak, Adrianna Złocińska
Recenzja książki pt. „Chemia środowiska”
Autor: Zbigniew Garncarek
Opinia o książce pt. „Zarządzanie jakością żywno- ści. Systemy, koncepcje, instrumenty”
Autor: Katarzyna Szczepańska
ISO 22000:2005 and ISO 9001:2008 in the food industry management: integration or replacement? (review paper)
Autor: Izabela Joachimiak
Rośliny strączkowe źródłem białka dla ludzi i zwierząt
Autor: Franciszek Kapusta
Realizacja założeń zasad GMP/GHP i systemu HACCP oraz samoocena poziomu wiedzy pracowników barów bistro
Autor: Paweł Nowicki, Tadeusz Sikora
Potencjał antyoksydacyjny owoców i warzyw oraz jego wpływ na zdrowie człowieka
Autor: Remigiusz Olędzki
Metody oszałamiania zwierząt rzeźnych
Autor: Teresa Skrabka-Błotnicka
Informacja o podręczniku pt. „Mięso − podstawy nauki i technologii”
Autor: Zbigniew Duda
Sprawozdanie z III Konferencji Naukowo-Technicznej z cyklu Nauka – Praktyce pt. „Jakość i bezpieczeństwo produktów żywnościowych”
Autor: Joanna Harasym, Remigiusz Olędzki, Tomasz Lesiów, Bogdan Gulanowski